Tiistai 28.11.2023
utinilmakilta_brass_burn_trans_780.png

Vihuri VH-4 onnettomuus 14.12.1957 Kouvolan Villikkalassa

GoTop

Kuva ja lähde: Kouvolan Sanomat

db3
Oheinen onnettomuusuutinen julkaistiin Kouvolan Sanomissa 15.12.1957

Eilen muutamaa minuuttia vaille 12 sattui Elimäellä Villikkalassa Myllylän kartanon luona järkyttävä lento-onnettomuus Karjalan Lennoston Vihuri-merkkisen koneen VH-4 pudotessa syöksykierteessä metsään, jolloin koneessa opettajana ollut ylivääpeli Veikko Kolehmainen Kouvolasta ja upseerioppilas Risto Kuuskoski Helsingistä saivat silmänräpäyksessä surmansa.

Mainitti kone oli harjoituslennolla, jonka ohjelmaan kuului mm. virheliikkeiden harjoittelu. Muutamaa minuuttia vaille 12 Myllylän kartanon mailla työskentelevät miehet näkivät koneen kaartelevan kartanon yllä. Äkkiä kuului sen moottori sammuneen ja miehet näkivät koneen menettävän korkeutta tullen alaspäin kierteessä.

Ennen maahan tuloa koneesta irtaantui ohjaamon kuomu, joka sinkosi läheiselle pellolle ja ennen koneen katoamista puiden taakse miehet kuulivat taas moottorin äänen ja näkivät savun tuprahduksen.

Peläten onnettomuuden tapahtuneen he kiirehtivät paikalle hevosineen ja löysivät alas syöksyneen koneen metsästä paikasta, josta oli vain vajaa 100 metriä aukean reunaan. Ohjaamon kuomu löytyi aukealta.

Miesten ehtiessä paikalle he tpaasivat koneen vasemmanpuoleisen tason päällä makaamassa ylivääpeli Kolehmaisen ja etuistuimen reunan yli taipuneena oli upseerioppilas Kuuskoski, joissa kummassakaan ei enää näkynyt elonmerkkiä. Molemmat olivat saaneet mm. kasvoihinsa vaikeita ruhjevammoja.

Heidät kuljetettiin viipymättä reellä runsaan kilometrin päässä olevaan Myllylän kartanoon, jonne kutsuttu Elimäen kunnanlääkäri T. A. Pekkonen saattoi vain todeta molemmat kuolleiksi.

Hieman puotamisen jälkeen kierteli paikalla toinen lentokone ilmeisesti lähetettynä viipyneitä etsimään. Kartanosta oli kuitenkin heti putoamisen jälkeen tehty ilmoitus sekä Elimäen piirin nimismiehelle että Karjalan Lennostoon.

Apulaisnimismies S. Pyhäniemi kiirehti heti paikalle usean poliisikonstaapelin kanssa asettaen vartion koneen luo, ja Utista saapui sairasauto, jonka tehtäväksi jäi molempien surmansa saaneiden kuljettaminen lennostoon.

Myöhemmin saapui paikalle tutkijalautakunta kapteeni Martti Uotisen johdolla ja johon kuuluivat lisäksi luutnantti Nordman I lk:n sotilasmestari Leskinen Karjalan Lennostosta. he aloittivat onnettomuuden johdosta tutkimukset viipymättä perille saavuttuaan. Ilmavoimien esikunta on määrännnyt majuri V. Perkon johtamaan tutkimuksia. Majuri Perkko saapuu tänään Tampereelta Uttiin.

Heti onnettomuuden tapahduttua lehtemme lähetti edustajansa paikalle. Molemmat surmansa saaneet oli jo tuotu kartanoon. Heidät oli peitetty laskuvarjoilla, jotka heillä oli mukanaan, mutta joita he eivät käyttäneet. Vakavina keskustelivat Myllylän kartanon pihamaalla talon väkeen kuuluvat ja poliisiviranomaiset tapahtuneesta. Koneen putoamisen olivat monet nähneet.

Väinö Lehtinen oli parhaillaan ollut purkamassa halkokuormaansa havaitessaan koneen omituisen käyttäytymisen. Hän kertoi moottorin pysähtyneen ja koneen alkavan pudota. Jotakin kirkasta irtosi siitä ja sitten kuului taas moottorin ääni, tuprahti savua ja metsä peitti kaikki.

Hän arvasi onnettomuuden tapahtuneen ja tyhjensi kiireesti kuormansa rientäen heti paikalle, johon noin 100 metrin päähän johti tukkitie. Hänen reessään kuljetettiin sitten onnettomuuden uhrit pois.

Putoamisen näkijöinä olivat olleet myös Osmo Järvinen ja Veikko Porkka sekä kartanon lähistöllä työskennelleet useat muutkin henkilöt, joiden kertomus oli samanlainen. Koneen korkeutta he eivät pystyneet arvioimaan, mutta mainitsivat sen näyttäneen olleen aika korkealla silloin, kun moottorin ääni lakkasi kuulumasta. Koneesta pudonnut esine todettiin ohjaamon kuomuksi, jonka lentäjät olivat ehkä avanneet. Mutta miksi he eivät hypänneet?

Kone oli kaikesta päätellen tullut suoraan alas, sillä vain yhden kuusen latvan se oli putoamissuunnastaan katkaissut. Alastullessaan kone oli törmännyt vahvaan mäntyyn, joka oli katkennut kolmeksi kappaleeksi kannon törröttäessä moottorin alla, jonka suojalevyt olivat irronneet ja koko moottori näytti olevan murskana. Potkuri ja koneen nokka olivat puoliksi kaivautuneet maahan. Vielä oli yksi kuusi tempautunut irti juurineen ja kaatunut koneen päälle juuri8 takimmaisen istuimen kohdalle, josta opettajana toiminut ylivääpeli Kolehmainen jo ilmeisesti aikaisemmin oli paiskautunut koneen vasemman tason päälle. Kokelas Kuuskoski oli ollut yhä ohjaamossa taipuneena sen vasemman reunan yli. Tason päällä oli runsaasti verta ja etuistuimella lojui yksinäinen kinnas. Ohjaamon kello oli pysähtynyt 11,27 kohdalle, mutta lieneekö sen osoittama aika oikea, sillä silminnäkijär kertoivat kellon olleen onnettomuuden tapahtuessa 11,55. Koneen tasot ja peräsin näyttivät säilyneen paremmin, vaikka tasoissa tietenkin näkyi puiden aiheuttamia ruhjoutumia.

Onnettomuus herätti paljon huomiota paikkakunnalla ja onnettomuuspaikalla kävi illan pimetessä paljon katsojia. Koneen poissiirtämiseksi ryhdyttiin heti toimenpiteisiin. Surullisen kuuluisat Vihurit ovat jälleen vaatineet uhrinsa.

Ylivääpeli Veikko Kolehmainen oli syntynyt Viipurissa 4.6.1927. Hän oli naimisissa ja kahden lapsen isä.

Upseerikokelas Risto Kuuskoski oli syntynyt 29.3.1938 Helsingissä. Hän oli naimaton.

Vihurionnettomuuden muistomerkki

ivkl
IVKL:n jäsen

logo

spacer

Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon  •   Sivun alkuun