utinilmakilta_brass_burn3.jpg
Ilmakillan sivuille
ilmakiltalogo_100.png

Ilmailua yli 100 v. Utin hengessä
Utin Ilmakilta ry.
Lahjoituspyyntö
11.12.2017

Hyvä ystävä

eikan kuva
Tekn.tri Eino Rantala

Killan varapuheenjohtaja
Vitriinihankkeen projektiryhmän puheenjohtaja

1 Mi-8 tarina

Mi-8 on Neuvostoliitossa valmistettu keskiraskas kuljetushelikopteri. Suomen puolustusvoimilla ja rajavartiolaitoksella niitä oli käytössä 10 kappaletta 1970-luvulta vuoteen 2010 saakka – 40 vuotta. Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos käyttivät Mi-8 helikoptereita operatiivisissa tehtävissään. Tehtävät olivat Ilmavoimien ja eri puolustushaarojen valmiuteen liittyviä harjoituksia, etsintää ja pelastuspalvelua. Rajavartiolaitoksen tehtäviä helikopterille olivat valtakunnan rajojen ja merialueen valvonta sekä pelastuspalvelu.

hs_5_haukkajarvi_1200
Mi-8 ja Kinnusen "pytty" 1979 Haukkajärvellä

Mi-8 helikopterilla on ollut merkittävä rooli virka-aputehtävissä kuten suuronnettomuuksissa sekä erilaisissa pelastustöissä mm. Estonia-onnettomuuden yhteydessä. Lisäksi Suomen elinkeinoelämän ja teollisuuden haasteelliset nostotehtävät tukilentoina on toteutettu tällä Mi-8 lentokalustolla. Helikopterit ovat kuljettaneet presidenttejä (Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen), kuninkaita ym. valtioiden päämiehiä.

Yksi Mi-8 helikopteri on luovutettu museoitavaksi Uttiin. Puolustusvoimien helikopteriperinteiden taltiointi ja kerääminen on annettu Utin Ilmakilta ry:n vastuulle. Työtä tukee Utin jääkärirykmentti.

Yksi kunniakas vaihe valtakuntamme kuljetushelikopteritoiminnasta on ansainnut pysyvän paikan Utti–aukiolta hienon Mi-8 säilytysvitriinin muodossa.

hs_13.jpg
Mi-8 Puolustusvoimien palveluksessa

oh_hva.jpg
Mi-8 Rajavartiolaitoksen palveluksessa


Hankkeen suojelijana toimii:
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja
Ilkka Kanerva


HS-3 siirtyi Korialle

HS-3 lennähti perjantaina 28.6. Korialle asuntomessualueen Pajakukkulalle. Ainakin ajoissa, sillä messut alkavat kahden viikon päästä. Kuvassa linkki galleriaan.

20190628_074343_1200.jpg
Matka Utista Korialle asuntomessualueen Pajakukkulalle tehtiin perjantaina 28.6.2019

2 Tavoite ja visio

Utin ilmakilta ry. tahtoo rakentaa museoitavalle kopterille säilytys- ja näyttelyvitriini Uttiin, jossa on helikopteritoiminnan päätukikohta. Hanke rahoitetaan keräysvaroin. Vitriinin pinta-ala on noin 640 m2 ja kustannusarvio noin 500.000 € - 700.000 €. Killan pitkän tähtäimen visiona on saada Utti–aukiolle kaikille avoin ILMAILUPUISTO. Puistoon on tarkoitus saada pysyviä muistomerkkejä ilmailun kunniaksi. Tällä hetkellä aukiolla ovat Mersuvitriini (MT-452 hävittäjä), Kotkapatsas ja siihen liittyvät ilmailussa henkensä menettäneiden kunniataulut sekä DC-3 muistomerkki.

Nykyiset muistomerkit ja tapahtumapaikat kartalla

Havainnekuva_enemmän_taivasta_pienennetty_rakennus_2_lippu.jpg
Mi-8 vitriinitilan sijoitus Utti-aukiolla. Vasemmalla Vanha kasarmi (Kiltatalo), oikella Messerschmitt-vitriini, edessä Kotka-patsas sotiemme lentoturmien uhrien muistotauluineen. Suomen ensimmäinen ABC-liikenneravintola sijaitsee kuvan ulkopuolella oikealla, Rissalan DO-10 onnettomuuden muistomerkki ja kiitoradan 07 alkupää takavasemmalla.

3 Lahjoittamalla edistät

Utin Ilmakilta ry. pyytää lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä vitriinin ja ilmailuperinteiden esille laittamista varten. Tämän hankkeen toteuttamisessa killan toiminnan perusajatus on ilmailuhistorian taltiointi ja materiaalien kerääminen historian esittelyyn. Kilta tekee perinnetyötä talkootoimintana Utin hengen mukaisesti.

4 Keräystunnus lahjoittajalle

spinning_pinssi4

Jokainen lahjoittaja saa halutessaan keräystunnuksen Pinssin ja nimensä vitriinin virtuaaliseinälle (näyttöpääte) ja vitriinikirjaan. Vitriinin seinälle, rakennuksen sisälle, kiinnitetään vähintään 100 euroa lahjoittaneiden yksityishenkilöiden ja vähintään 1000 euroa lahjottaneiden yritysten sekä yhteisöjen nimet samanlaiseen laattaan. Lisäksi yli 1000 € lahjoittaneille annetaan erikoismuistoesine, joka toimitetaan lahjoituskirjassa seuraavalla sivulla lahjoittajan ilmoittamaan osoitteeseen.

5 Rahankeräyslupa

  1. Rahankeräysluvan saaja; Utin Ilmakilta ry. (2828260-1)
  2. Rahankeräysluvan myöntäjä; Poliisihallitus Arpajaishallinto
  3. Rahankeräysluvan numero RA/2020/57
  4. Keräyksen toimeenpanoaika; 22.1.2020 - 14.11.2022
  5. Keräyksen toimeenpanoalue; Koko maa pois lukien Ahvenanmaa
  6. Kerättävien varojen käyttötarkoitus; Kertyvillä varoilla yhdistys rakentaa ja varustaa museoitavalle helikopteri MI-8:lle säilytys- ja näyttelyhallin, Hekovitriinin, Uttiin.
  7. Aika, jonka kuluessa kerättävät varat on tarkoitus käyttää; 22.1.2020 - 14.11.2022
  8. Käytännön toimeenpanija. Utin Ilmakilta ry.

Helsingissä 8.8.2018

Päätös rahankeräysluvan myöntämisestä

Päätös rahankeräysluvan jatkamisesta 14.11.2022 saakka

6 Rakennuslupa

Rakennuslupa 286-2017-860 päätös 24.01.2018

Tule mukaan toteuttamaan kansallista hanketta !


Utin Ilmakilta ry:n hallituksen valtuuttamana:
Eino Rantala

Vitriinihankkeen projektiryhmän puheenjohtaja
Tekn.tri
Utin Ilmakilta ry.
Hallituksen jäsen

Lahjoita suoraan Utin Ilmakillan lahjoitustilille

FI98 5453 0620 0530 34 (Mi-8-säilytysvitriinitili)
Utin Ilmakilta ry.

Viesti saajalle: Lahjoittajan etunimi, sukunimi, osoite

Muisto lahjoituksesta toimitetaan em. tiedoilla

Siirry tästä tulostettavaan lahjoituskirjaan

Lahjoita helposti verkkokauppamme pikamaksupainikkeilla.

Sinulta kysytään tietoja muiston lahjoituksestasi toimittamista varten, puhelinnumero ei ole pakollinen. (toimitus on ilmainen).

QR
QR-koodissa linkki Utin Ilmakillan kannatuskauppaan

Lataa tarvittaessa puhelimeesi esimerkiksi Barcode Scanner -sovellus

Näillä verkkokauppamme pikamaksupainikkeilla voit halutessasi tehdä ANONYYMIN lahjoituksen helposti.

Tällöin vain sähköpostiosoitteesi jää tietoomme. Jos haluat kuitenkin saada muiston lahjoituksestasi, ilmoita toivomuksesi toimitustietoineen Killan sähköpostiin utinilmakilta(at)gmail.com (toimitus on ilmainen).

Utin Ilmakilta ry:n verkkokauppa käyttää alustanaan ProCart -ohjelmistoa. Maksu tapahtuu Checkout Finland Oy -maksupalvelun kautta.

Checkout on sinulle turvallinen maksutapa. Palvelu on maksulaitoslain siirtymäsäännöksen nojalla merkitty Finanssivalvonnan ylläpitämään maksulaitosrekisteriin. Palvelu on Checkout Finland Oy:n (y-tunnus 2196606-6) ylläpitämä palvelu ja Checkout Finland Oy on OPn omistuksessa.

Maksu pankkipainikkeilla:

Checkout maksunvälityspalvelu välittää maksusi kauppiaalle. Käytössäsi on kaikkien suomalaisten pankkien maksupainikkeet, eli voit maksaa Nordean, Osuuspankin, Säästöpankin, POP-pankin, Danske Bankin, Handelsbankenin, S-pankin, Ålandsbankenin ja LähiTapiola pankin maksupainikkeilla. Maksun saajana tiliotteella näkyy Checkout Finland Oy. Välitämme maksusi verkkokauppiaalle.